‘Ik gooi je niet over de schutting’ [Noordhollands Dagblad]

,,Aschwien zet zich meer in dan wie dan ook en dat maakt dat ik hem ben gaan vertrouwen. Hij heeft superveel voor mij betekend en dankzij hem heb ik nu school.’’

Een jongen uit Langedijk komt vrij na een poos in detentie te hebben gezeten, maar valt daarna in een ’zwart gat’. Hij wil graag werken, maar weet niet hoe hij dat moet aanpakken. Hij heeft een vertrouwenspersoon nodig om te praten op moeilijke momenten, maar weet niet bij wie hij moet aankloppen. Dan komt hij in contact met de jongerenwerker, waardoor hij nu een opleiding volgt en voetbaltraining aan jeugd geeft. ,,Aschwien zet zich meer in dan wie dan ook en dat maakt dat ik hem ben gaan vertrouwen. Hij heeft superveel voor mij betekend en dankzij hem heb ik nu school.’’

Een van de vele positieve berichten over jongerenwerker Aschwien Kandhai (29); een harde werker, iemand die weet van aanpakken. Nee neemt hij niet als antwoord, hij doet alles wat in zijn macht ligt om daar alsnog een ja van te maken.

Bedankt voor het lezen van Noordhollands Dagblad
Neem een abonnement of log in

Met succes. In de anderhalf jaar dat hij nu jongerenwerker is bij Wonen Plus Welzijn Langedijk, heeft hij al veel jongens (en een aantal meisjes) geholpen op het rechte pad te blijven of dat pad weer te vinden.

Een paar jaar geleden liep Kandhai nog in een heel andere wereld rond. Hij was sales consultant bij een uitzendbureau in Alkmaar. ,,Een harde tak van sport, maar ik heb er geleerd om niet zomaar op te geven’’, zegt hij.

Liefde

De langgekoesterde droom om profvoetballer te worden was toen al vervlogen. De liefde voor het spel is er nog steeds. Via de voetbal kwam hij in contact met Guus Montenegro, beleidsmedewerker ’12+’ bij de gemeente Langedijk. Tijdens het sales-werk merkte hij dat zijn kracht lag in het contact met mensen.

,,Daar wilde ik meer mee gaan doen. Via Guus is toen het balletje gaan rollen. Er was geen vacature, maar door de sales consultant in mij is het toch gelukt om een baan als jongerenwerker te bemachtigen’’, lacht hij. De benodigde studie heeft hij alsnog gevolgd. ,,Weet je wat het is? Ik ken de praktijk. Theorie kun je leren.’’

Huiskamer

Het jongerenwerk doet hij samen met Hassan Ait Bassou en Dominic van der Tas. Met ieder hun eigen taken vullen ze elkaar goed aan. ,,Hassan is straatcoach en brengt jongeren met problemen via die weg bij mij. Ik help ze bijvoorbeeld bij het zoeken naar een baan. Dominic stuurt de Huiskamer (jeugdhonk in De Overbrugging, red.) aan en komt daar ook jongeren tegen die hulp nodig hebben.’’

Er klopt volgens hem niet veel van het beeld dat er in Langedijk alleen maar boerenkinkels wonen die als ergste vergrijp misschien een bal door de ruit van de buren hebben geschoten tijdens een potje voetbal. ,,Dat is een vooroordeel. We hebben hier met verschillende groeperingen te maken en de daarbij behorende zorgen.’’

Grens

De aanpak van het jongerenwerk in Langedijk blijkt een voorbeeld te zijn. Regelmatig worden Kandhai en zijn collega’s in andere gemeenten uitgenodigd om een presentatie te geven over hun werkzaamheden. Vaak komt dan ter discussie waar de grens van de jongerenwerkers ligt. Maar waarom moet die grens zo duidelijk getrokken worden, vraagt Kandhai zich af. ,,Als ik met Pietje te maken krijg, wil ik zoveel mogelijk van hem weten om hem te kunnen helpen. Wie is Pietje, hoe ziet zijn gezin er uit? Waar is Pietje goed in, wat zou hij graag willen? Ik zit bijna nooit achter mijn bureau en dat is wel een verschil met veel andere jongerenwerkers in Nederland, merk ik. Om mijn werk goed te doen, doe ik het zoals ik het doe. Als ik de expertise niet heb, dan ga ik op zoek naar die expertise. Op mijn kaartje staat ’jongerenwerker/jobcoach’. Om dat waar te maken, moet ik veel op pad, gesprekken voeren op de bedrijfsvloer. Netwerken is heel belangrijk. We kunnen het niet alleen en werken nauw samen met verschillende instanties en de gemeente Langedijk.’’

,,Ik heb niet alle kennis in pacht, maar doe er alles aan om jongeren te helpen. Als ik met een jongere te maken krijg, beschouw ik hem als ’mijn’ jongere. Ik gooi je niet over de schutting. Samen kijken we naar wat wél kan, er wordt veel te vaak gekeken naar wat niet kan. Als je focust op het goede, vervaagt het foute vanzelf. Daar ben ik van overtuigd. Eenmaal fout, is niet altijd fout. Iedereen verdient een tweede kans. Tenminste, zo zie ik het.’’