Fake-loverboys ’verleiden’ 42 meiden op Hoornse kermis: ’Het probleem ligt niet bij de meiden, maar bij de daders. Maar belangrijk om weerbaarheid te vergroten’ Nep-loverboys wisten op de Hoornse kermis 42 meiden zo ver te krijgen dat zij persoonlijke gegevens met hen deelden. Sommige jongedames waren zelfs bereid om met de wildvreemde ’fakeboys’ mee te gaan naar een huisfeestje. Dit blijkt uit onderzoek van de gemeente Hoorn.
Actie Fake Loverboys
Afgelopen donderdag gingen acteurs – in opdracht van de gemeente Hoorn – op de kermis in gesprek met jonge meiden. De zogenoemde fake-loverboys spraken meiden tussen de 14 en 19 jaar aan om te kijken of zij met hen wilden meelopen en in hoeverre zij ze konden verleiden om persoonlijke gegevens met hen te delen. Deze actie leverde 52 gesprekken op. Bij 42 van deze gesprekken deelden de meisjes daadwerkelijk hun gegevens of waren zij bereid mee te gaan naar een huisfeest.
Prostitutie
Met openingszinnen zoals ’Hoi, je viel me op. Mag ik je snap?’ of ’Hoi, wij geven straks een huisfeest. Heb je zin om ook langs te komen?’ probeerden de fakeloverboys een gesprek aan te knopen. Loverboys zijn criminelen die proberen om jongeren de prostitutie in te lokken, of ze te dwingen om andere dingen te doen die strafbaar zijn. Met een agressieve loverboymentaliteit probeerden de mannelijke acteurs te kijken hoe ver ze konden gaan bij de jonge meisjes.
Hulp
De acteurs worden begeleid door de Connectie Coach, een organisatie die is gespecialiseerd in het bieden van ondersteuning en hulp aan jongeren. Met deze actie op de Hoornse kermis wil de gemeente meiden bewust maken van de risico’s van seksuele uitbuiting. Zodra de meiden gegevens wilden delen of mee wilden gaan met de jongens, werd het gesprek gestopt. Preventiemedewerkers en de medewerkers van Connectie Coach gingen in gesprek met de jonge meiden om te vertellen wat de bedoeling van deze actie was. Volgens de gemeente Hoorn werd er door de tieners begripvol gereageerd op de actie. Het liet hen inzien dat het best wel impact heeft hoe snel je als jonge meid geneigd bent om de fakeboy te vertrouwen.
Snapchat
Er werd niet zomaar naar het Snapchataccount van de meiden gevraagd. Snapchat is een populair social media platform waarbij gemakkelijk foto’s worden verstuurd. Volgens eigenaar van Connectie Coach Aschwien Kandhai is het Snapchatverzoek een bewust onderdeel van de bevraging.
„Tegenwoordig wordt de online en offline wereld als één gezien. Via Snapchat wordt er gechat en worden locaties en foto’s met elkaar gedeeld. Het is dus ook een manier om foto’s te bemachtigen waarmee jonge meiden onder druk kunnen worden gezet om meer te doen dan hen lief is. Met de fakeboys geven wij 3D voorlichting. Meiden ervaren een bepaald gevoel. Zij gaven aan na afloop overrompeld te zijn en dat het geen fijn gevoel achterliet, maar dat ze wel blij waren met de bewustwording. Ik wil absoluut benadrukken dat het probleem rondom loverboys niet bij meiden ligt. Het probleem ligt bij de daders maar door de weerbaarheid bij meiden te vergoten, zullen zij sterker in hun schoenen staan.”
Versiertruc
De gemeente Hoorn: ’Het is helaas nog steeds zo dat jonge meiden in een situatie terechtkomen die onschuldig lijkt te beginnen, maar vervelende consequenties heeft. Een situatie die begint met een charmeoffensief om een meisje verliefd te laten worden en uitmondt in het prostitueren van de ’vriendin’. Om deze reden gaat de gemeente het komend schooljaar intensiever met scholen aan de slag om jongeren nog bewuster te maken van de risico’s. Een belangrijk speerpunt in de Veiligheidsambitie voor de gemeente is het voorkomen van slachtoffers, het opschroeven van voorlichting aan meiden op scholen en uitgaansgelegenheden. ’We willen jongeren bewuster maken van de gevaren van seksuele uitbuiting. Het is belangrijk dat jonge meiden een leuk sociaal leven opbouwen, maar het is nog belangrijker dat zij zelf herkennen wanneer het geen versiertruc meer is’, stelt burgemeester Jan Nieuwenburg.
Volgens Kandhai is persoonlijk contact nog altijd van essentieel belang: „Voorlichting houdt nooit op. Het is een dynamisch proces en ook de ontwikkeling van sociale media blijft doorgaan. Met voorlichting blijft de hoop ook om daders te voorkomen. Zodra jongeren op een verkeerd pad dreigen te raken, is een-opeenbegeleiding belangrijk.”
Dit is niet de eerste keer dat de gemeente Hoorn inzet op de bewustwording van loverboys bij jonge meiden. In 2018 was er ook al een soortgelijk experiment op de Hoornse kermis. Destijds gaven 38 meisjes persoonlijke informatie aan nep-loverboys. Wat is het nut van het herhalen van zo’n experiment, gezien het probleem van de daders blijft bestaan? ’Het nut van de actie is om dit wederom onder de aandacht te brengen. Het is helaas nog steeds zo dat jonge meiden in handen vallen van jongens wiens intentie het is om ze seksueel uit te buiten. Dat betekent dat we moeten inzetten op het vergroten van de seksuele weerbaarheid. Daarnaast is het van belang dat deze meiden, maar ook hun ouders weten dat ze ergens terecht kunnen voor hulp. De actie is bedoeld als preventie, voorkomen dat jonge meiden dit overkomt, daar doen jongerenwerkers ook veel aan. Maar we willen ook de groep vinden die helaas al slachtoffer is. Die willen we laten weten dat je bij ons kunt aankloppen voor hulp. Naast de Connection Coach werken we ook samen met Girlstalk en Qpido’, meldt de gemeente.
Ricky Mohabbat | Noordhollands Dagblad 19-08-2023 20:54